BlogsEen blik in de speelwereld

 

image

“Wil jij een ijsje kopen?”. Een zin dat bijna elke kind wel een keer heeft uitgesproken in zijn spel. “Ja dat lijkt mij heerlijk” is hoe ik reageer op het aanbod. Ik mag een ijsje uitkiezen: aardbei, banaan, chocolade … wat zal ik nemen? “Uhm doe mij maar aardbeiensmaak” zeg ik, “dat is er niet” zegt het meisje zelfverzekerd.

Ik vertel het meisje dat ik het jammer vind dat de aardbeiensmaak er niet is en zeg “doe dan maar chocoladesmaak” waarop zij weer zegt “dat is er niet!”. Het meisje vertrekt geen spier en is echt heel serieus, de smaken die ik wil die zijn er gewoon niet. “Is er misschien nog een klein beetje bananenijs?” vraag ik het meisje met een twijfelende stem en kijk haar hoopvol aan. “Nee die is ook op!”. “Wat jammer zeg, de smaken die ik wil die zijn er niet… welke smaak heb je nog wel voor mij?” vraag ik het meisje. Hier moet zij even over nadenken, ze kijkt bedenkelijk en maakt een hersen-krakend- ‘hmmm’ geluid. Dan zegt ze vol enthousiasme “jij mag wel de citroen!”, het meisje overhandigt mij het ijsje “dankjewel, heerlijk! Fijn dat er toch nog een ijsje voor mij is”. Het meisje moet lachen, ik loop weg terwijl ik het ijsje ‘opeet’.

Kinderen kunnen het gevoel hebben dat een volwassene altijd de baas over hen is: op school is dat de juf en thuis zijn het de ouders. In spel kan een kind die rol overnemen en de baas zijn over de volwassenen en een keer gewoon ‘nee’ zeggen zonder dat daar direct consequenties aan vast zitten. Het meisje weigerde alle keuzes die ik maakte, zij wilde bepalen welke smaak ik zou nemen. Op deze manier ervaart zij hoe het is om de regie in handen te hebben en ik krijg een spiegel voor hoe het is om niet zelf een keuze te mogen maken.

Geef kinderen in hun spel altijd de vrijheid om te ervaren hoe het is om de regie in handen te hebben, om zelfstandig keuzes te maken en hoe het is om voor een ander te bepalen. Kinderen leren daar enorm veel van: hun zelfvertrouwen groeit, ze leren kiezen en inleven in een ander.

Als ik het spel had afgekapt met “nou, dan hoef ik geen ijsje als er geen aardbei is” dan had ik dit meisje een ervaring ontnomen.

Zoeken op de website

Login

Wie zijn er online?

We hebben 193 gasten en geen leden online

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meld je nu aan om niets te missen!