BlogsEen blik in de speelwereld

 

Hondje

Hij (3,2 jr) zit op het loopbruggetje in de tuin, uitgeput van het rennen. Een meisje (3,4 jr), komt naar hem toe en reikt een zandbakvormpje aan en vraagt hem dit weg te gooien. Hij kijkt haar vragend aan en kijkt bedenkelijk naar het vormpje. “Gooi maar!” hoor ik haar zeggen. Even voel ik een drang om in te grijpen (zandbakvormpjes zijn tenslotte niet om mee te gooien), maar ik laat het gaan om te kunnen zien wat er gaat gebeuren.

Hij pakt het vormpje aan en gooit het weg. Het meisje rent er achteraan, gaat door haar knieën, leunt met haar handen op de grond en pakt het vormpje op met haar mond. Ik moeten lachen want ik zie een hondje in de tuin! Ze brengt het vormpje lopend terug naar het jongetje, die het ietwat ruw uit haar mond trekt. Hij ziet niet wat ik zie: een hondje. Het meisje vraagt of hij nu wil, hij knikt. Zij gooit het vormpje weg, hij rent er achteraan, pakt het vormpje met zijn handen en stopt het in zijn mond. “Kom maar hier” hoor ik het meisje roepen, “hondjeeeeee!” maar het jongetje rent weg met het vormpje. Ik zie een kleine teleurstelling bij het meisje. Ze rent achter het jongetje aan, hij is hard aan het lachen. Bij het hek van de tuin aangekomen wacht hij op het meisje, als zij daar bijna is gooit hij het vormpje over het hek. “Dat is niet leuk!” hoor ik het meisje zeggen; hij vindt het wèl grappig en lacht hard.

Dit meisje had een spelidee dat zij met een vriendje wilde delen, het jongetje wat zij koos had echter niet hetzelfde spelidee. Hij zag geen hondje in het meisje en trok zijn eigen plan en er was geen sprake van samenspel. In dit soort situaties vind ik het prachtig om te zien hoe verschillend de kinderen zijn, hoe verschillend hun manier van spelen nog kan zijn en hoe anders zij dingen kunnen interpreteren.

Hij gedroeg zich echt jongensachtig en had duidelijk behoefte aan lichamelijk actief bezig zijn: rennen, gooien, springen etc. Hij is niet bezig met symbolisch spel (doen-alsof). Hij verplaatst zich niet in zijn tegenspeler en gaat niet in op haar spelideeën. Hij maakte van de situatie zijn eigen spel.

Zoeken op de website

Login

Wie zijn er online?

We hebben 279 gasten en geen leden online

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meld je nu aan om niets te missen!