Dagindelingbij Aan De Hand

 

Bij Aan de Hand Kinderopvang verloopt de dag niet met de klok, maar door middel van een ritme. Doordat er elke dag hetzelfde ritme is ervaren de kinderen veiligheid en hebben zij een natuurlijke structuur in de dag. Gedurende de dag passeren er diverse rituelen die kenmerkent zijn voor de situatie, ze geven houdvast en creeëren een magische sfeer. We leven met het ritme van het jaar, alle activiteiten die we doen zijn hieraan gekoppeld; we vieren de Jaarfeesten om ons te verbinden met de natuur. De tijden die hieronder vermeld staan kunnen gezien worden als een kader. Voor het jongste kind wordt zoveel mogelijk het schema van thuis aangehouden, zij gaan wel gewoon mee op avontuur en kunnen dan bijvoorbeeld slapen in de wagen of draagzak. De voeding is verantwoord net als de verzorgingsproducten. De maaltijden worden samen met de kinderen met zorg en aandacht klaargemaakt, net als de tafel dekken en afruimen.

 • 1
 • 08:00 - 09:00 De kinderen worden gebracht +

  De kinderen worden bij de voordeur met aandacht onthaald en welkom geheten; “wat fijn dat je er weer bent”. Nadat zij hun jas, schoenen en persoonlijke spullen hebben opgeruimd vindt er een overdracht plaats waarin bijzonderheden gemeld kunnen worden. De ouders nemen bewust afscheid van het kind en er kan nog gezwaaid worden door het raam.
 • 09:00 Dagopening en fruit eten aan tafel +

  We openen de dag altijd met het welkomstlied van Aan de Hand. Terwijl de kinderen mogen helpen met het bereiden van het fruit is er ruimte voor de verhalen van de kinderen, bespreken we met elkaar waar we vandaag naar toe gaan en genieten we van het verse fruit.

  Welkom lieve ‘Eva’,
  welkom bij Aan de Hand.
  Wat fijn dat je bij ons bent,
  ben je klaar voor ’t avontuur?
 • 10:00 We gaan op avontuur! +

  We maken ons klaar voor vertrek door een schone luier of door te plassen op de wc en pakken onze spullen. Afhankelijk van waar we naar toe gaan, gaan we lopend, met de wagen, bakfiets of met de tram. We laten ons bijna nooit tegenhouden door het weer maar kleden ons er juist op. Door elke dag buiten te zijn beleven we de seizoenen heel bewust en kunnen we gevonden schatten van de natuur mee naar binnen nemen voor op de seizoentafel.
 • 12:30 Lunchen +

  Met gezonde trek schuiven we aan de met liefde gedekte tafel om samen te lunchen met bijvoorbeeld warme havermoutpap, yoghurt en muesli, bananenpannenkoeken of een boterham met soep. Voordat we beginnen zeggen we samen de spreuk:

  Aarde droeg het in haar schoot
  Zonlicht bracht het rijp en groot.
  Zon en aarde die ons dit schenken
  dankbaar willen we aan u denken.
  Ook de mensen niet vergeten
  die het bereiden tot ons eten.

  - eetsmakelijk allemaal-
 • 13:00 Slaapmoment +

  Met een volle buik maken we ons klaar voor bed. Als iedereen in zijn eigen bedje ligt zingen we het slaaplied en kunnen de kinderen rustig in slaap vallen.

  De ochtend is om,
  ‘Eva’ gaat slapen.
  Je knuffels ze gaan met je mee.
  Esmée houdt de wacht,
  dus slaap nu maar zacht.
  Wolken ze drijven voorbij.

  - welterusten, slaap lekker-
 • 16:00 Groentesnack en/of gedroogdfruit +

  Wat is er gezonder dan groenten? Samen bereiden we een groentesnack voor om het vervolgens samen op te peuzelen. Broccoli, wortelen, komkommer, tomaatjes, augurken, olijven etc. Ook snoepen we soms van een gedroogde abrikoos, rozijn of dadel.
 • 16:30 Binnen spelen of in de tuin +

  De kinderen spelen samen of alleen in de woonkamer of in de tuin met het aanwezige materiaal. Ook is er ruimte voor kunstzinnige bezigheden zoals kleien, verven, tekenen etc.
 • 17:00 - 18:00 De kinderen worden gehaald +

  Samen met het kind wordt de dag afgesloten door middel van een overdracht naar de ouders met daarin de gebeurtenissen van de dag.
 • 1